En dan nu de olympische spelen in Diemen
- Bestuur Affiliate
- 19 feb 2018
- 3 minuten om te lezen

Nederland staat na enkele dagen op een heerlijke derde plek op de medaillespiegel. Onze sporters in PyeongChang doen daarmee hun uiterste best op de winterspelen en we benoemen het nog maar eens 'het is daar echt heel erg koud'.
Maar dan nu, het organiseren van de olympische spelen kost veel tijd, energie en bovenal erg veel centjes. Hoe is dat mogelijk?
Wie de media heeft gevolgd, heeft meegekregen dat de spelen miljarden euro's kosten. NPO 3 programma Zondag met Lubach (VPRO) wende haar uitzending ernaar. Maar voor ons communicatiestudenten is het ook nog eens er leuk, communicatie speelt namelijk een grote rol tijdens de spelen. Of dat nou zomer of winterspelen zijn. Wat verdien je er nou mee als reclamebureau? Een kleine 34.000 euro. Het uitvoeren en ontwikkelen van bijvoorbeeld materiaal en dergelijke kost uiteindelijk natuurlijk meer. Toch is het land van organisatie altijd opzoek naar iets hips, iets nieuws en indrukwekkends. zit je even? want dan nemen wij je mee in de geschiedenis van de communicatie van de olympische spelen.
Amsterdam 1928:

Goh weet u het nog? de olympische spelen in Amsterdam. Het zou goed kunnen dat je toen nog niet geboren was. Misschien ken je de poster wel omdat deze in de hal van de sportkleedkamer van de middelbare school hing. Dit jaar werd voor het eerst het olympische vuur ontstoken. spannend he. Er deden destijds 46 landen mee en Nederland kwam terecht op de 8ste plek. De inkomsten van het communicatiebureau dat jaar blijven laag. Veel was er nog niet om te ontwerpen en van Sociale kanalen was tenslotte nog helemaal geen sprake. Gelukkig kreeg de poster wel een ereplaatsje in de krant.
Sochi 2014:

In 2014 waren de russen aan de beurt. De Zuid Russische plaats Sochi organiseert de winterspelen en dat mag een groots evenement worden. Het lijkt echter dat de russen het nog niet zo goed wisten als het om de communicatie gaat. Er zijn namelijk 12 verschillende logo's te vinden. het laatste logo zagen we ook terug op de mediakanalen, we gaan er dan ook maar vanuit dat dat het uiteindelijk is geworden. Wie het ook bedacht heeft, hij of zij zal er warmpjes bij zitten. Met een uitschieter van 3,7 miljoen euro wist Fiasco design uit het verenigd koninkrijk het geld binnen te slepen, leuk projectje voor dit communicatiebureau en ook een leuke naam, want het werd uiteindelijk ook een fiasco. Zo Gingen er verschillende dingen fout in de openingsceremonie en mochten de russen 4 jaar later niet mee doen.. lekker puh.
Londen 2012:

Londen 2012 staat bekend om haar zeer doordachte openingsceremonie. De Britten lieten zien wat ze waard waren en de wereld vond het prachtig. Londen mocht al een aantel keren eerder de spelen organiseren. Wolff Olins (communicatiebureau) bedacht de vormgeving dit jaar. Een hele andere touch dan dat we van de Britten gewend zijn, hip en modern. Londen laat tevens zien dat na de spelen, de faciliteiten goed gebruikt worden. Zo kunnen lokale inwoners in de omgeving van Stratford (Londen) gebruik maken van de stadia en wordt het stadion gebruikt voor het EK voetbal in 2020. Voor de echte slimmeriken onder ons die hebben opgemerkt dat dit niet de juiste poster is. dat klopt.
Sarajevo 1984:

Sarajevo is vergeleken met de andere organisatoren een treurig verhaal. De omgeving heeft heftige periodes van oorlogen meegemaakt. Tegenwoordig is het gebied verlaten, gevaarlijk en een trekpleister voor ramptoerisme. Naast Chernobyl (kernramp in OekraĆÆne) is dit het meest interessante plekje voor dat soort toeristen. Wie zich verveeld kan eens even op Youtube kijken voor de oneindige content aan filmpjes van mountainbikers en hikers. Die een bezoekje wagen aan dit gebied. Op het gebied van communicatie is er weinig bekend. Het rode logo hiernaast afgebeeld is het logo in '84. Opmerkelijk is de rode kleur, de vraag is of communisme hier een rol heeft gespeeld. Die kans, die is groot.
Duidelijk is dat er veel geld te verdienen valt als communicatiebureau. In Londen 2012 werden er zelfs prijzen in de wacht gesleept. Dus wil je nou een echte case in je portfolio, neem dan even contact op met de eerstvolgende organisatoren in Tokyo (2020) en Beijing (2022). Of probeer het bij het WK en EK voetbal, daar gaan we het de volgende keer over hebben.
Bronnen: RTL Z, AD, NOC-NSF, BBC, Russia Today, CNN, ARD
Comments